Nätmobbning

Mobbning på nätet är ett lika allvarligt problem som mobbning i de vardagliga miljöerna. Kanske till och med värre eftersom anonymiteten och spridningen gör det enklare för angriparna än när de står framför sina offer. Dessutom har frizonen i hemmets trygga vrå försvunnit i och med att mobbaren ständigt är närvarande i telefonen och datorn.

Johanna Olofsson, Friends

Undersökningar som har gjorts visar på att nästan femtio procent av ungdomarna har blivit kränkta på nätet och att de känner sig otrygga i den miljön. Antimobbningsorganisationen Friends har tillsammans med författaren Johanna Nilsson givit ut boken ”’Gilla’ hata horan”, som handlar om nätmobbning och dess konsekvenser. Vi har pratat med Johanna Olofsson på Friends om nätmobbning och hur man ska bete sig på internet.

Johanna Olofsson är projektledare för Friends avdelning Schysst på nätet. Runt år 2005 uppmärksammades att kränkningar på nätet hade blivit ett större problem i och med att sociala medier blev vanligare. I första hand har den icke-vinstdrivande organisationen kontakt med skolor, både elever och lärare. 2012 gjordes en satsning angående nätproblematiken, vilket bland annat resulterade i en nätrapport (rapporten finns att hitta på Friends hemsida) om kränkningar på nätet där siffrorna tydligt visar att många blir utsatta.

- Det är viktigt att vuxna engagerar sig i frågan och tar problematiken med kränkningar på nätet på allvar, säger Johanna Olofsson.

I och med rapporterna har Friends och även allmänheten, fått mer kunskap om nätproblematiken och frågan har debatterats och diskussionen har blossat upp. Men fortfarande finns det mycket mer som kan göras och mer kunskap att få om nätkränkningar.

- Lärare kan hjälpa till att förebygga genom samtal och diskussioner på skolorna, men även föräldrar kan också hjälpa till genom att prata hemma om hur man ska behandla varandra på nätet, säger Johanna Olofsson. Om alla gör sin bit kommer det att ge resultat.

Med alla digitala plattformar som finns tillkommer också olika användningsområden och hanteringssätt som man måste sätta sig in i. Det blir lättare för vuxna att vara med och påverka om de vet hur dessa ser ut och hur de fungerar.

- Man behöver inte vara expert utan främst handlar det om det sociala agerandet. I det långa loppet handlar det om ganska lika saker på nätet och i det vanliga livet och där har vuxna människor mer erfarenhet och kan komma med bra synpunkter. Man ska egentligen inte göra någon skillnad på de olika världarna, det är bara en annan plattform, säger Johanna Olofsson.

Den största skillnaden på internet är anonymiteten men samtidigt är den fysiska utsattheten mindre. Mobbning förekommer där människor umgås och riskerna ökar ju större sammanhang och grupperingar som finns. Enligt undersökningens siffror upplever fler och fler ungdomar att de känner sig utsatta på internet men det finns inga siffror på att mobbningen generellt ökar utan att det har bytt plattform. Därför bör möten på internet och de fysiska mötena hänga ihop och inte särskiljas.

- Det vuxna kan göra är att visa intresse för barn och ungdomars liv på internet. Om du visar intresse för vilka dina barn umgås med på internet och inte bara i skolan är chansen stor att de kommer till dig när det uppstår en situation på internet som de skulle göra om det hände i skolvärlden, säger Johanna Olofsson. Dessutom är det bra att prata om hur man är schysst på nätet och hur viktigt det är. Även när det har hänt något på internet ska barn veta att de kan komma till vuxna och berätta. Barn ska inte känna att det är deras ansvar utan att de även på internet såväl som i vanliga livet ska kunna söka sig till vuxna för att få hjälp och att vi då ska kunna hjälpa dem.

Även om man känner sig okunnig är det ganska lätt att få en någorlunda uppfattning om hur de sociala relationerna fungerar på internet. Det viktigaste är att låta internet bli en del i det vardagliga samtalet med barn och unga. Det bästa vi som vuxna kan göra för att förebygga är att visa intresse för barn och ungas liv på nätet, prata om hur man ska vara mot andra och visar att vi finns där om något väl händer, avslutar Johanna Olofsson.

Friends

Friends är en icke vinstdrivande organisation som startades 1997. Den är framförallt en utbildningsorganisation men riktar även in sig på rådgivning och forskning. Friends har kontor i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Källa: Friends och Friends nätrapport 2013

Friends webbplats