Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Den digitala gymnasten

När jag närmar mig dörren hörs tonerna från musik och mjuka dunsar. En ljus röst sprutar ut instruktioner och när jag rundar hörnet ser jag bollar, vimplar och ringar flyga fram genom rummet. Halmstads RG:s (rytmisk gymnastik) flickor använder sina kroppar till otänkbara konstellationer med ledning av en leende Cecilia Losvik.

Cecilia Losvik började med gymnastik tidigt. Hon föddes i Ronneby och började i Ronnebyflickorna som sexåring. Då var gymnastik populärt bland Ronnebys unga flickor och alla fick prova på olika delar av gymnastiken där bland annat rytmisk gymnastik ingick.

- Jag tyckte att rytmisk gymnastik var så himla roligt så jag valde ganska snabbt den inriktningen. Men min tränare var ganska gammal och tyckte att den typen av gymnastik var för svår och invecklad.

Men viljan att träna rytmiskt fanns fortfarande kvar och med viljan spirade talangen. Därför började Cecilia ordna egna träningar tillsammans med andra gymnaster när hon fyllde fjorton. Då gjorde hon sina egna program och höll i organisationen tillsammans med två andra tjejer. När hon sedan medverkade i ett Junior SM och kom fyra fick hon förfrågningar från diverse klubbar om att komma och träna med dem. En period åkte hon regelbundet till Landskrona med hennes föräldrar som stöttande chaufförer.

- Efter ett tag frågade världskända tränaren Ludmila Ahlin om jag ville komma och träna för henne i Halmstad och det ville jag jättegärna. Vid sjutton års ålder började jag träna i SK Laxen och flyttade till Halmstad. Det kändes som dag och natt mot vad jag var van vid. Jag fick otroligt bra träning och utvecklades jätemycket. Egentligen är sjutton ganska sent att börja satsa ordentligt på en idrott men Ludmila var en fantastisk tränare och gjorde även mig duktig.

I SK Laxen hade Cecilia, förutom en bra tränare, även sällskap av andra begåvade gymnaster som Viktoria Bengtsson (idag Albrektsson). Under sina år i Halmstad hann Cecilia vinna SM en gång och fick både silver- och bronsmedaljer vid ett par tillfällen vilket gjorde att hon höll sig i toppen i Sverige. Även utanför Sverige gjorde hon bra i från sig och var med i både VM och EM och representerade landslaget i flera utomlandstävlingar.

- Det var en fantastiskt roligt period men när jag fyllde tjugotvå kände jag att jag inte kunde prestera mer och kroppen började säga ifrån. Jag kände mig väldigt nöjd med vad jag hade uppnått och beslutade mig för att bli tränare, vilket jag har varit sedan dess.

Gymnastik för barn ger ofta en bred grund för alla typer av idrotter. I klassisk gymnastik (artistisk gymnastik) handlar det mycket om styrka eftersom det ingår mycket volter och styrkeövningar med kroppen. Rytmisk gymnastik tar mer fasta på att flickorna ska vara graciösa och ha långa linjer vilket gör att det lutar mer åt danshållet och påminner om balett. En annan skillnad är att i klassisk gymnastik använder de sig av redskap som bom och ringar medan Cecilia och hennes flickor använder sig av handredskap som bollar, käglor, tunnband, band och rep. Men vare sig man tränar sin kropp för att bli graciös eller stark handlar det framförallt även om mental styrka.

- På min tid jobbade vi mycket med mental träning, vilket är väldigt betydelsefullt. Det är mycket som kan spöka i huvudet som kommer fram när man står helt själv på tävlingsmattan och det kan vara små saker som gör att man kastar fel och då kan det bli en jättemiss. Därför är det viktigt att vara i balans och fokuserad.

Rytmisk gymnastik handlar mycket om rörlighet och styrka i kroppen. Det kan vara svårt att töja ut sig så pass mycket om man inte är naturligt rörlig men börjar man i tid kan man oftast lära sig. Med detta sagt är det viktigt att poängetra att det krävs väldigt mycket träning för att bli bra inom denna sporten. När Cecilia kom till Halmstad tränade hon runt tjugo timmar i veckan. Flickorna i hennes grupp tränar något mindre men lägger ändå ner åtskilliga timmar i hallen. Anledningen till att det endast är flickor som nämns är att det endast är flickor som håller på med rytmisk gymnastik och det finns inga EM eller SM där killar kan delta.

- Många tjejer som håller på med sporten tycker att det är roligt med de fina dräkterna, hur man fixar håret och sminkar sig inför tävlingarna. Dessutom får de välja musik själva som de gör sina program till och göra många häftiga saker där både kast, dans och andra moment ingår vilket gör att många anser att detta är en väldigt rolig och varierande idrott att hålla på med.

Sedan 2013 finns ett nytt reglemente som innebär att man har plockat bort några kroppssvårigheter för varje program för att kroppen ska spara sig och istället har det tagits in danssekvenser. Detta för att gymnaster ska kunna hålla på längre och inte sluta för att de har skador och ont. Idag har vi gymnaster som håller på tills de är 28-29 år. Målsättningen i Sverige är att få en högre ålder och att gymnasterna peakar lite senare.

- Jag har inga direkta men av min idrott med skador och dylikt. För mig har det bara varit positivt att hålla på med gymnastik. Både att du får den fysiska biten, vilket resulterar i en välmående kropp, men också det sociala.

”Det är fantastiskt roligt att jobba med flickorna och det är den största anledning till att jag är tränare”

Det är kul att se hur flickorna utvecklas och få följa dem i livet. Jag har två grupper som jag har följt länge under mina år som tränare och man finner fantastiskt fina vänner på vägen eftersom man tillbringar så mycket tid tillsammans i hallar och på resande fot. Eftersom min dotter också håller på med gymnastik får jag även väldigt mycket tid med henne vilket är fantastiskt roligt. Jag älskar att hålla på med gymnastik och jag ångrar aldrig den tid jag har lagt ner på sporten.

Halmstad RG

Halmstad Rytmiska gymnastikförening bildades 2002 när SK Laxen lade ner sin gymnastiklektion. I början av 70-talet introducerades en ny form av gymnastik i SK Laxen, nämligen Gymnastik Modern - numera Rytmisk Gymnastik, med Eva Wirdheim som ledare. Gymnastik Modern fortsatte och Laxenflickorna fick ytterligare framsteg med Ludmila Ahlin som ledare. I Halland var Laxen då liksom nu ensam om gymnastikformen.

Laxen har genom åren haft stora framgångar i RG. Största framgångarna har Viktoria Bengtsson (Albrektsson) haft med bland annat fem SM-guld och hon har deltagit i både EM och VM. Viktoria har som enda svensk gymnast, så här långt, deltagit i OS. Efter Viktoria har flertalet andra gymnaster från klubben utmärkt sig både i Sverige och internationellt, däribland Cecilia Losvik. Halmstad RG har inte bara duktiga gymnaster utan också duktig domare. Ludmila Ahlin utsågs efter VM 2002 till världens bästa domare av presidenten för den internationella RG-kommittén. Källa: Halmstad RGs hemsida

Vi sponsrar föreningslivet i Halmstad

Föreningslivet är en stor del av
vårt svenska kulturarv